Oxhallen Helsingborgs nya saluhall?

Många Helsingborgare irriterade sig på att Saluhallen revs 1966. Senare byggdes det en Ica affär på samma plats som fick namnet Mästerlivs. Mästerlivs gjorde konkurs sommaren 2014. I Mästerlivs lokaler kommer Länsförsäkringar bank att flytta in. Moderaterna har planerat en saluhall på Söder.

Nu ser det ut som att det blir en gemytlig saluhall i gamla slakthuset som numera kallas Oxhallen. Det är Helsingborgs bryggeri som ligger bakom Oxhallen. De hyr ut platser till odlare, producenter och matintresserade. Så att du som kund kan komma dit för lukta, smaka och njuta av det goda i livet. Du kan välja om du vill prova maten eller om du vill köpa med dig hem.

Jag och Uffe testade ölen. Den kan starkare sorten får man inte ta med sig hem. Den säljs bara på systemet. Till ölen åt vi jätte god korv som vi köpte av Annika på

http://www.greatbritishsausage.com/

Bjärefågel som jag bloggade om förra söndagen säljer också sina produkter i Oxhallen. Kullachips, Bjärhus, Bäckdalen som normalt driver kryddodling i Hallavara samt många fler var också på plats.

Fram till 1880 ingick lokalerna i husarregementet innan det i början av 1900-talet flyttade till Berga kasern för att då bli en oxhall.

Nu kan du även hyra Oxhallen för fest.  De har även Ölprovningar.

http://oxhallen.se/

Shabby Chic by JN går internationellt

Janet Nielsen har gäst bloggat  på en annan av mina bloggar. Då sökte Janet designers som hon kunde promota på sin hemsida. Hon lyfter fram och synliggöra de duktiga, kreativa kvinnorna. Nu är hon på väg ut i världen med Shabby Chic by JN. Hon har en dotter i London som hjälper henne med Englands lanseringen. Ser att hemsidan förutom svenska har elva andra språk.

Janet på shabbychicbyjn.se

Janet älskar Shabby Chic stilen och hon kallar sig by JN. Hon målar tavlor, jobbar med DIY, gjuter betong, gör smycken och mycket annat. Hennes produkter går att beställa, skräddarsydda bara för dig

hjärtan by shabbychicbyjn.se

Jag skulle nog kalla hennes stil för vintage. Janet har jag lärt känna  genom Anna Åbergs Noffice Mastermind

Varför inte skicka någon av Shabby Chic by JNs produkter som present till vänner ute i världen.

http://shabbychicbyjn.se/

Bjärefågel

Ser att det har blivit mycket mat från Bjäre denna månad då jag har mattema. Pärebönner (potatisbönder) kan både bli vodkaproducenter, osttillverkare, oljeproducenter och idag ska jag skriva om bönderna som blev kycklinguppfödare. Min kusin var hos bröderna Ingemarsson för att jaga gåstjuvar efter en fest. Numera är det kycklinguppfödning för hela slanten. Kan inte låta bli att ta med Bjärefågel som har Sia Andersson som sköter deras sociala mediekontakter. Träffade Sia på entreprenörsveckan i Båstad.

Kycklingarna föds upp på majs och kycklingen får växa i sin egen takt. Kycklingen från Bjärefågel har dubbelt så mycket plats att röra sig på mot normalt. Det göra att slipper antibiotika liknande preparat för att hålla kycklingarna friska. Köper du en kyckling från Bjärefågel får du en kyckling utan tillsatser. Jag har köpt Bjärefågel på Vikentomater, Saluhallen Lund och i Oxhallen Helsingborg. Bilden nedan är från Saluhallen i Lund.

 

Bjäre Fågel Saluhallen Lund

Ni kan läsa mer om var ni kan köpa Bjärefågel om ni surfar till

http://www.bjarefagel.se/

Uffe en riktig gör det självare

Jag har en annan blogg där jag bloggat en del om de prylar som Uffe gjort. Bloggen heter  e-uutveckling.se. I detta blogginlägg visar jag en del av skapelserna.

Uffe gillar inte att böja på knäna då han lukar så han gjorde en odlingsbädd i lärk

odlingsbädd i lärk

Han tyckte trappan såg tråkig ut så han piffade till den genom att snickra två blommlådor av lärk,

2014-06-08 19.14.45

 

Det blir ju ganska mycket löv i Skånes Fagerhult så det behövdes spikas en kompost. Och vad gjordes den av, lärk.

Uffes kompost

Uffe lade plattor från Våxtorps Betong. För att lätta upp ytan gjorde han en rabatt med fontän. Den blev dock inte i lärk.

Uffes fontän

Ni kan läsa mer om Uffes skapelser på

www/e/uutveckling.se

Ebbessons GårdsMejeri & Butik

Första bekantskap med denna ost var när min svägerska dukade fram den. Ostarna är jättegoda. Min bror säger att han har ställt sig i kö för leverans av mjölk då produktionen blir mera storskalig.

 

Ebbessons gårdsmejeri lilla vita

 

Ebbessons gårdsmejeri gör flera sorters ost på ett hantverksmässigt sätt. Mjölken till osten kommer från gårdens kor. De har 70 mjölkkor.

 

Ebbessons gårdsmejeri blå pärlan

 

De oldar färskpotatis, isbergs sallad och lite andra grönsaker samt  bär som de säljer  i sin butik.

De har öppet året runt men under lågsäsong är det självbetjäning.

Ebbessons Gårdsmejeri

DIY tips på Reddit

Jag sökte på svenska Reddit  som heter Sweddit men hittade inte mycket då jag sökte på DIY och på ”gör det själv”. Trodde IKEA hade gjort svenskarna till riktiga gör det självare.

På engleska Reddit kan du både fråga om hjälp om ett projekt om du inte har lösningen själv. Då kan andra gå in och svara på ditt inlägg.  Du kan också dela med dig har du har löst problemen då du skapat ett projekt. Alla inlägg som länkar till bilder måste länka till ett album det är inte längre tillåtet med blogginlägg.Det finns admin som håller koll på att inläggen är seriösa.

Du kan posta inlägg med olika teman som till exempel 3D, snickeri, el och motor. på de berättelserna och diskussionerna de tycker är viktiga. Läsarna röstar på de hetaste berättelserna som stiger, medan kyligare berättelser sjunker. Jag skrev detta inlägg i slutet av februari. Toppar listan gör ett inlägg om Make an anti-procrastination box – with arduino.

Jag har aldrig publicerat  publicerat inlägg på Reddit men det kanske man skulle göra. Du blir kanske nästa publicist på Reddit.

 

http://www.reddit.com/r/DIY/

 

Kvartalsprenumerera på kött från Lindegrens Rödkullor

David och Lina Lindegren driver sin gård ekologiskt i Sinarpsdalen. Deras företag heter Bjäre Rödkulla. Nu kan du som prenumerant få en låda nötkött från Bjäre Rödkulla hemkörd till dörren en gång per kvartal.

Rödkullan precis som Linderödsvinet är en av våra få kvarvarande lantraser. Rödkullan var från mitten av 1800-talet mycket vanlig i mellersta Sverige och längs Västkusten. Rasen uppskattades då för sin mångsidighet. Kon gav förhållandevis rikligt av både mjölk och kött.På 1970-talet fanns endast 23 rena rödkullor fanns kvar. Idag är rödkullan räddad. Ett kännetecken får rödkullan är att hon saknar horn.

En trend i Sverige är att vi börjar se mer till kvalitet då det gäller kött. Jag brukar varje jul få olika produkter från Lindegrens rödkullor. Ett år fick jag en stek som ni ser på bilden nedan.

Ett annat år fick vi detta rökta kött. Just nu kommer jag inte på vad styckdetaljen hette. Det var i alla fall jätte gott kött.

 

Förutom att du kan köpa kött så kan du gå någon av deras kurser i tex styckning, korvstoppning eller hur man gör en pastej. David ordnar matvandringar.

Långa rundan är 7 km och tar ca 5,5 timmar och kostar 940 kr/person.
Korta rundan är 3 km och tar ca 3,5 timmar och kostar 840 kr/person.

http://www.bjarerodkulla.se/

 

 

Vilken bankchef?

Idag blir det ett extra blogginlägg eftr att ha läst en artikel på SVT om att en bankdirektör gett ut en bok under pseudonym. Det är ju inte var dag som någon bankchef ger ut någon bok och speciellt inte en som kritiserar banksystemet. Det som pseudonymen Bo Haldell kritiserar är dyra fonder som bara germhälften så mycket som en indexfond. 

För några år sedan kom boken Hypnotisören ut skriven av Lars Kepler. Det spekulerades vem som var Lars Kepler tills   Alexander Ahndoril  bror som var hypnotisör kände igen sig. Då blev det klart att det var  Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril som fanns bakom pseudonymen Lars Kepler. Den boken finns nu i 60 länder.

Varje människa har sin språkprofil. Undrar om någon i bankchefens närhet lyckas knäcka vem som ligger bakom pseudonymen Bo Haldell. Kan Bo Haldell vara två personer en bankchef och en spökskrivare. Det vet vi inte ännu. I vilket fall som helst så kommer det nog avslöjandet att komma på kvällstidningarnas löpsedlar. Kommer Bo Haldell att få vara en tyst wisselblower?

 

Bo Haldell

Panduro för gör det självare

Jag hade tänkt ha DIY och ”gör det själv” tema onsdagar i maj månad. Jag börjar med blogga om pysselbutiken Panduro. Den är kanske inte den billigaste men det är nog den mest välsorterade pysselbutiken. Den har en lång tradition. Panduro Hobby uppstod när spanskättade Carlo Panduro började tillverka egna souvenirer och smycken i efterkrigstidens Danmark. Sonen utökade affärsidén genom att sälja hobbymaterial till den offentliga sektorn. Den första Panduro butiken i  Sverige öppnade på Södra Förstadsgatan i Malmö 1962. Fast på den tiden köpte nog de flesta svenskar på postorder från Panduro. Postorderkatalogen finns kvar man kan både ladda hem katalogen och beställa pappersvarianten på hemsidan.

Panduro finns även på Youtube. Jag hittade detta klipp om hur man stöper ljus. Jag vill ge tips om att du kan stoppa några ljusstumpar i ljusmassan vilket de inte gör i klippet.  Du kan instället för ljusformen som de använde i filmen stick ett hål i en plastmugg. Sedan gör du en knut på veken och sätter silvertape över knuten på botten av muggen. På tippen av muggen kan du använda en blomsterpinne eller strumpsticka. Du kan ta vad du haver.

Lycka till med pysslandet. Har ni något bra tips vad man kan blanda i ljusmassan för att slippa knott. Skriv i kommentarsfältet nedan

http://www.pandurohobby.se/

Ska du Jobba hemma dagen 5:e maj?

Det verkar som jobba hemmadagen infaller senare och senare för varje år. Förra året inföll jobba hemmadagen den 26/3  och året innan inföll den 7/2. 2012 hölls den första jobba hemmadagen. Då deltog ett femtiotal företag.

 

Min dröm är att en dag kunna sitta hemma och jobba. Sedan vet jag inte om det blir som en del säger att hänga tvätt kan bli mer lockande än att jobba.

http://jobba-hemma.se/jobba-hemma-dagen-spikad-55-till-klockan-fem/