Finns det svenskar som sänder Hangout on air på Google+?

Direkte TV

Jag har ett par onsdagar följt det norska Direkte TV sändningar på Google+ Hangout. På onsdagar sänder Morten Myrstad  och Jan Espen Pedersen Sosial direkte med gäster. De har tagit upp olika ämnen som Linkedin, Twitter, Facebook och så klart google+. Det är inte bara norrmän och jag som som följer denna hangout. Det finns en del danskar som också följer Sosial direkte.

På måndagar sänder Direkte TV ”Dataprat”. Det är mer teknikorienterat så jag har inte hunnit lyssna igenom de programmen ännu.

Jag har sökt men inte hittat mer Googles egna Hangout sändningar på svenska http://googlesepress.blogspot.se/2012/09/google-sverige-drar-igang.html

Man kan konfrera 10 personer på Google Hangout.

http://www.direkte.tv/

Rättelse

Vi bruker Google+ Hangout (ikke On Air) OG Skype – til intervjuene. Mens sendingen ut på nettet skjer som en ”gammeldags” web-tv streaming.

Mina egna mediaerfarenheter

Som barn satt ja på vinden och låtsats sände radioprogram genom min morfars trasiga radio. De flesta barn lyssnade på Farbror Svens brevlåda på den tiden. Jag immiterade honom och sjöng de jag själv tycket var bra. På den tiden hade min förebild Britt Wadner som drev Radio syd fått gett upp sina radio sändningar från ett fartyg i Öresund på grund av monopol. Hon flyttade sen till Gambia där hon fortsatte med radiosändningar tillsammans med sin familj. Detta hände på 60-talet

I slutet på 80-talet då jag flyttat till Helsingborg så kunde jag lyssna på radiosändningar från hemmabygda sändare. Polisen gillade egentligen inte att pejla in dem för det var ju verkligen tekniknördar. Nu har ju verkligheten överträffat sig själv. Nu kan jag inte bara sända radio. Tekniken gör att jag kan göra podsändningar men jag har inte provat på  ännu. Jag har provat att lägga ut filmklipp på Youtube och Videofyme . Då det gäller videoklipp så kan man göra omtagning ifall man kommer av dig. Det kan man inte göra i direktsändnig så jag har ännu inte vågat sända i Google+ Hangout. De som har erfarenhet av Hangoutsändningar får gärna höra av sig.

 

Varför inte ge bort en tidning till personal, vänner och familj

Vad ska ni ge för julklapp i år?

Den bästa julklapp jag fått som anställd var presentkort från Tidningskungen. På deras hemsida kunde vi anställda välja bland över 200 tidningar efter våra egna intresseområden. Förutom det stora tidningsutbudet kan mottagaren även välja bland 200 populära pocketböcker! Själv valde jag tidningen Passion for Business. Då du beställer presentkortet får du välja din egen hälsningsfras som trycks på Presentkortet.Du har också möjlighet att lägga upp egen text, logotyp eller bild på sidan som möter din kund när han eller hon löser in sitt Presentkort. Presentkorten finns i fyra valörer 99, 199, 299 och 399 kronor. Som företagare kan du beställa tidningspaket som innehåller 4–15 tidningar till halva priset mot vanliga.

Tidningskungen.se

FB Helsingborgs sista minellunch 2012 föreläsare Micael Hörberg

Micael Hörberg

Vi samlades som vanligt ett glatt gäng på Madame Mustasche. Idag åt vi kyckling innan Linda presenterade dagens talare. Micael Hörberg som är en ledande kraft i BNI började med att påstå att kvinnor minglar och män nätverkar. Han menar att kvinnor vill skapa relationer och män är mer affärsinriktade vid mingel.

Sedan delade Micael upp människor i olika färger.

Röd: Företagare, entrepenör, har en handfast hälsning. Dyra kläder och smycken

Gul: Säljaren, håller handtaget längre vid hälsning, Bär tunga stora smycken som skramlar.

Grön: Kulturarbetaren Eccoskor bekväma kläder.

Blå: ingengören, teknikern  hälsar snabbt med rakarm

 

Detta låter kankse clicheartat men det ligger något i det. Micael påståd att de flesta har en blandning av två färger och att de som har trefärger i sin personlighet blir svårtydda för andra människor.

Ser redan framemot vårens FB mingelluncher

Mjölkkorna ska ha det bra ”I” Sverige gästbloggare Edvin Gunnarsson

Presentation av dagens Gästbloggare

 Inledning
Klart djuren ska ha det bra, det tror jag alla Svenska mjölkbönder kan ställa sig bakom. Men till skillnad från Eskil så vill vi att djuren ska ha det bra i Sverige. Vi har på olika sätt i 20 års tid i hela branschen, talat för den Svenska modellen gentemot konsumenterna. Vi har stått i butik, haft ko släpp, tagit emot gårdsbesök, försökt få intresse till rättvisemärkt mjölk, diverse kock satsningar, pressmeddelanden ang. låg antibiotika användning, pressmeddelanden ang. god djurvälfärd, reklam på tv med betande djur m.m. Hade han/hon tyckt som vi, så hade vi inte haft en trend där importen över tid ökar. Idag importerar vi runt 65 000 ton fil och yoghurt (25%* av egen prod.), 12 000 ton smör (23%* av egen prod.) och 70 000 ton ost (68%* av egen prod.) MER än vi exporterar. (tillsammans blir vår export på fil, yoghurt, smör och ost tillsammans 27 600 ton) Dock har vi en export som överstiger importen när det gäller mjölkpulver och vassle. Det är lite lustigt att vi producerar en produkt som sägs vara bäst i hela världen, men ändå tvingas vi torka ner stora delar av guldet till det minst lönsamma, mjölkpulvret. Man kan säga att det är svårt att ta ut fullt pris för vår ”fina” produkt i alla hyllor. Vill man då inte sänka varumärkets totala pris så får man helt enkelt acceptera den mindre lönsamma pulverandelen.

Övriga EU länders syn på saken
Att tro resten av EU med tiden kommer eller ens kan höja sig x antal nivåer och ha samma lagstiftning som oss i Sverige, är både teoretiskt och praktiskt omöjligt. Till exempel har man sällan gjort planlösningar eller byggt på platser där det går att tillämpa bete. Man kan också ställa sig frågan, vill våra grannländer verkligen förstöra sina goda förutsättningar till en fortsatt hög export? Trenden är dessutom ökande och dessa länder har goda förutsättningar för ökat utbud av arbetstillfällen. Var finns logiken i att alla EU:s 27 medlemsstater ska enas om att Sveriges djurskyddslag ska gälla inom EU:s gränser? Ett sådant förslag skulle generellt sett dessutom öka importen till EU från delar av världen med ännu lägre djurskydd.

Svensk mjölkproduktion har sjunkit med 20% senaste 25 åren!
När landsbygdsministern medverkade i Agenda (SVT) var han knappast sen med att konstatera att mjölkproduktionen inte minskat i samma omfattning som antalet bönder eller kor. Men om vi istället tittar på mjölkkvotsutnyttjande inom EU, så ser vi en annan bild. Sverige utnyttjar idag endast 79 % av sina tilldelade kvoter. Av 27 medlemsstater hamnar vi på sjätte plats, bakifrån sett. Det sätter oss i samma låda som länder vi ytterst sällan jämför oss med. Grekland 76 %, Ungern 72 %, Litauen 76 %, Slovakien 79 % kvotsutnyttjande. Känns ganska konstigt med tanke på hur kulturellt inpräntad mjölken faktiskt fortfarande är och har varit i vårt land. Om vi istället tittar på de länder vi importerar mest mejerivaror av, så har de i Danmark 99,8%, Tyskland 100,1%, Nederländerna 100,5% och i Finland 85 % kvotsutnyttjandegrad. Kanske att Finlands siffra inte imponerar, men då kan vi tillägga att Finland bara producerar 21 % mindre mjölk än Sverige totalt, detta trots att vi Svenskar är fyra miljoner fler. Om vi går tillbaka till Eskil Erlandssons uttalande om Sveriges mjölkproduktion, så har den faktiskt sjunkit med 20% de senaste 25 åren. Är inte det allvarligt? Med tanke på att konsumtionen av mejeriprodukter under samma period ökat, så borde det vara ett tillräckligt starkt klang i bjällran för förändring.

Kvotutfasning 2015
Vad händer då när mjölkkvoterna släpps fria, 2015? Hur mycket mer mjölk kan våra grannländer producera? Vad händer om EU samtidigt begränsar medlemsländernas biomassa produktion? Majsodling till bioenergi är oerhört stort i Tyskland. Ingen kan på förhand veta säkert hur det blir. Men som det ser ut nu, så kommer importen troligtvis fortsätta att öka. Helt omöjligt är det inte heller att EMV trycker undan märkesmjölken. Kan vi inte den dagen konkurrera om pris på samma villkor som Tyskland, så är det högst troligt att det så småningom blir tysk mjölk i paketen. Vi vet ju hur konsumenten handlar andra varor idag. Frågar man, så vill alla köpa Svenskt och gärna ekologiskt. Hade konsumenten gjort detta, så skulle landets självförsörjningsgrad varit högre än **55 %.

Vi mjölkbönder behöver varandra i vårt företagande
Idag står hela mjölkbranschen och vacklar, vi börjar bli för få producenter i vissa delar av landet för att det ska vara lönsamt för foderföretag, rådgivare, klövverkare, diverse service företag m.m. att stanna kvar och etablera sig. Det börjar snart även bli svårt med diverse samarbeten mellan mjölkföretag, som även dessa styrker företagens likviditet. Branschorganisationen Svensk Mjölk delar på sig, kanske är det för att bli effektivare som man säger. Men jag tror även att det har med den krympande produktionen att göra. Vad händer 2015 med alla mjölkföretag som inte hunnit ikapp riktigt med sin betalning och amortering? Idag finns det gott om pessimism i mjölkbranschen, klagomål över lönsamhet, grannar som lånar till driften, jobb dygnet runt och ibland så saknas det efterträdare till driften. Vad händer om denna hälft plötsligt faller bort vid ytterligare en mjölkkris? Vi som mjölkföretag behöver ”grannen” för att själva överleva, vi har därför inte råd att förlora varandra!

 

Åtgärdspaket
För att göra det lättare, har vi tagit fram följande punkter som förändringskrav;
1) Samma villkor som övriga EU gällande djurskyddsregler. Med pekfinger på betesdrift. (ger möjlighet till betesbidrag från EU)
2) Fortsatt stöd för mjölkbönder i CAP 2014-2020 (Det kommer kännas och märkas om man stänger kranen tvärt här, handlar om ca 700 miljoner kr)
3) Samma villkor som övriga länder i norra EU gällande gödselhantering och växtskydd.
4) Slopad skatt på handelsgödsel och behåll reduceringen av diesel- och elskatten(att beskatta dessa insatsvaror är som att beskatta produktionen)
5) Staten står för kostnaderna gällande olika kontroller. Inklusive mjölkföretagarens schablonmässiga arbetstid i att dokumentera alla 45 myndighetskrav. (tillsammans med branschens krav tar detta 88 h alt. ca 4% av en årsheltidstjänst, enligt jordbruksverket)
6) Avskaffande av rättslösheten gentemot lantbrukare som olika myndigheter ibland utövar. (skandalen med återbetalningarna av EU-bidragen m.m.)

Varför följa åtgärdspaketet?
Kom ihåg att ett slopande av beteskravet inte per automatik håller alla kor inomhus. Det ger oss snarare rätten till betesbidrag från EU, Vilket vårt grannland Finland, med andra EU-länder idag lyckats utnyttja. Vilket ger de Finska mjölkbönderna som minst 29 Euro/ko och säsong. Det täcker inte ens nära alla de kostnader som tillkommer med betesdrift av mjölkkor, men är en bra början.
Ska vi fortsätta att ha skatt på handelsgödsel så kan vi lika bra döpa om den till statsbidrag eller produktionsskatt.
Tänk även på att om Svensk mjölkproduktion konkurreras ut, kommer staten ändå inte få in dessa skattepengar. De är dessutom kontraproduktiva eftersom de förflyttar produktionen till länder med högre förbrukning per kg producerad vara.
”Sverige importerar mat och exporterar miljöproblem”. Ska man vara positiv så är det ett lätt sätt att nå EU:s miljömål angående koldioxidutsläpp på Svensk mark.
En produktionsform som inte utvecklas avvecklas. Ytterst få i EU skulle lyssna på våra djurrättskrav om vi slår ut vår egen produktion.
Vad gör då vår hårda lagstiftning för nytta och skillnad om den inhemska konsumtionen produceras utomlands?

* Import minus export, delat på Sveriges tillverkning
**om man värdesätter Sveriges livsmedelsimport i pengar så står den för ca 45%

Källor: Svensk Mjölk
Jordbruksverket (Statistik mellan 2002-2011)

Gästbloggare: Edvin Gunnarsson som skickat denna text till Arlas styrelse
Nu har jag spridit informationen till svenska folket

Xontraktors företagsmässa på Ship i Helsingborg till förmån för barncancerfonden

Xontraktor

Igår kväll var jag på Xontraktors mingel på Ship. Kvällens intäkter gick till barncancerfonden. Kvällen började med att vi fick en presentation av Xontraktor . De  vänder sig direkt till företag med behov av att anlita personal, allt ifrån korta tillfälliga projekt till längre uppdrag. Sen skulle det ha dykt upp någon från barncancerfonden men istället erbjöd Ships personal att den som ville ha info om ship kunde vände sig till deras monter bakom projekterduken. Sen gavs det möjlighet till mingel och besök i de olika mässmontrarna.

http://xontraktor.se/

Tanja Parkkila från Dolda Jobb

Då Tanja studerat ledarskap och organisation i Malmö upptäkte hon att 20% av jobben ordnades genom arbetsförmedlingen. Resten arbetstillfällena ordnades genom andra kontakter. Nu står endast arbetsförmedlingen för 10 av jobben.

Hon startade efter utbildningen Dolda jobb som hemsida och Facebookgrupp. Detta har hon drivit framgångsrikt så hon har även varit med som drivande kraft i Herbert Felix projektet i Eslöv. Det hjälper företagare att starta upp en framgångsrik verksamhet.

Sedan pratade hon om Facebook. Hennes favoriter på Facebook:

Närpolisen på Gotlad https://www.facebook.com/search/results.php?q=dolda%20jobb&init=quick&tas=0.7158066461091054#!/polisenGotland?fref=ts

https://www.facebook.com/search/results.php?q=dolda%20jobb&init=quick&tas=0.7158066461091054#!/Hallonlakritsskalle?fref=ts

Lidl verkar ha lyckats bättre med etableringen på socialamedier än i IRL https://www.facebook.com/lidlsverige?fref=ts#!/lidlsverige?fref=ts

Ett företag som lyckats fånga sina klädkunder är

http://www.mandeldesign.se/

De säljer mycket på att de är snabba på att ge kunderna svar. De har även bra beskrivning på sina produkter.

Om man på Facebook inte ska sälja in sig så är Linkedin stället där du kan visa dina rekomendationer för dina besökare. Vill ni se hur man lyckas på Linkedin så surfa in på Charlotte Rudenstams sida, se och lär.

Tanjas hemsidar var under omarbetning som skulle bli klar i december

http://doldajobb.se/

Modevisning Perfect Knowledge AB tryck och profilkläder

Sen visade Perfect Knowled ge AB mode till schyst musik. Perfect Knowledge AB säljer arbets och fritidskläder. De säljer även storbildsformat, rollups, textiltryck och skyltar, dekaler, bildekor, fönsterdekor, visitkort, kuvert, transfers och logotypes.

http://www.perfectknowledge.se/

När modevisningen var slut åkte jag hem för jag skulle jobba senare på kvällen. Det som återstod av kvällens programpunkt var lottdragning på visitkort. Det har jag ju haft tur med på de sista arrangemangen.

Hoppas denna kväll gav en bra slant till barncancerfonden.

 
Att det ska vara så svårt att få tag i julgrisen

Julgrisen räddad

Jag tänkte köra ett tag köra ett filmtema om mat. Idag tänkte jag prata om lyckliga svenska grisar som slipper trängas i trånga kättar.  Själv kommer jag från Båstad och förr kunde jag köpa en hel eller halv gris ibland styckad och ibland i fyra delar. En gång i tiden var Båstads trakten ”gristätt” men ett par år fick jag köpa julgrisen uppe i Hishult. Förra året hade bönderna uppe i Hishult lagt av på grund av pension eller dålig lönsamhet så jag fick  åka från Helsingborg till Svartasvängen vid Röstånga för att få svenskt kött. I år lyckades jag i alla fall få tag i en från Laholmstrakten. Slaktaren som alltid är lika trevlig bjöd Uffe på wiskey så jag fick köra hem. Nu liggger nassen i frysen.
Har själv sältat julskinka till jul alla år utom i fjol. Nu är julskinkan räddad

 

www.svartasvangen.se

Känner ni till fler som säljer svenskt kött skriv en kommentar nedan

Årets julklapp App?

Vad blir årets julklapp?

Jag hade idag önskat att det vara hushållsnära tjänster som Hemfrid men jag tror att det blir en app. För med lite humor så rimmar det med klapp.

Dessa kriterier ska julklappen uppfylla

– Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året Uppfyller

– Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal Uppfyller

– Produkten ska representera den tid vi lever i Uppfyller

Varje år sedan 1988 har Handelns Utredningsinstitut förkortat, Hui utsett Årets julklapp”.  Följande produketer har utsetts till årets julklapp.

1988 Bakmaskin 1989 Videokameran 1990 Woken 1991 CD-spelaren 1992 TV-spelet 1993 En doft (parfym) 1994 Mobiltelefonen 1995 CD-skivan 1996 Internetpaketet 1997 Det elektroniska husdjuret 1998 Dataspelet 1999 Boken 2000 DVD-spelaren 2001 Verktyget 2002 Kokboken 2003 Mössan 2004 Den platta tv:n 2005 Ett pokerset 2006 Ljudboken 2007 GPS-mottagaren 2008 En upplevelse 2009 Spikmattan 2010 Surfplattan 2011 Den färdigpackade matkassen

Den 21 november tillkännager Hui vad som bli årets julklapp. Kanske en App?

 
PointShop.se

Jag har tidigare bloggat om Gratisbio.se. Detta verkar vara något liknande. Med PointShop.se kan du få gratisprodukter. Det verkar inte som man kan tjäna pengar utan man får får poäng för olika aktiviteter. Du kan tjäna poäng genom att göra undersökningar, delta i tävlingar, besök hemsidor med mera. När du tjänat tillräckligt, så kan du byta dem mot gratis produkter.

Fundera på om  vill bli vip eller inte

Finns det någon som känner till mer om PointShop så gör gärna ett inlägg.

Qoola Qvinnors afternoon tea på Madame Moustache i Helsingborg

Christina Nilsson Harmonia

Thuresdotter som startade Qoola Qvinnor hälsade oss välkomna och Ilse Svensson de Jong presenterade första föreläsaren Christina Nilsson. Hon berättade att hon drivit företag i över 10 år men att det tog riktigt fart då hon var med i TV serien Skånefruar. Hon berättade att hon åkte runt i världen innan hon hittade vad hon sökte Charkra Balance Dans. I den dansen som är en frigörande dans får hon kraft att hålla ett högt tempo i livet. Den som vill prova dansen har möjlighet att prova på fredag uppe i Ramlösa. Ni kan finna mer info på hennes hemsida.
http://www.harmonina.se/

Sen hade Madame Moustache dukat upp en buffe med scones, lemmoncurd, ost m m. Vi hade tur de hade inte tagit teatraditionen på riktigt allvar. Det serverades kaffe också. Jag satt i ett annat rum än i baren så vi fick flytta in i baren när nästa förseläsare som var Siv Thuresson skulle prata. Vi såg perfekt från våra barstolar.

Siv Thuresson Coola Qvinnor

Hon berättade hur hon uppe i Norrland startade som sömmerska, skoaffärägare, till att annordna modevisningar. Hon kunde efteråt kontatera att hon inte stått så mycket bakom disken. Sedan började hon arbeta som flygvärdinna. Innan hon startade bloggen Qoola Qvinnor hade hon drivit en blogg som marknadsförde Sverige.

Siv berättade att Qoola Qvinnor hyrt en monter på Bokmässan i Göterborg. Där kunde författare hyra in sig för en dag eller hela mässa. Detta grepp gjorde succe. De fick draghjälp av Jonas Gardells monter mitt emot.

Qoola Q har två grupper på Facebook. En grupp för företagare och en för andra. Siv berättade att betalade man medlemskapet innan  nyår så blev avgiften 39 kr/mån. Betalar man senare blir det 59 kr/mån. I medlemmskapet ges möjlighet att skapa en sida för ditt företag på Qoola Q. Du får även exklusiva erbjudanden från Qoola Q:s företagsmedlemmar, inbjudningar till olika event samt mycket mer.

www.QoolaQvinnor.se

Ingrid Berner Hugs for Rugs

Ingrid har jag tidigar bloggat om ://blog.tjanapengarpanatet.se/#post32 då vi åkte kvinnor i fören.

http://www.rugsforhugs.com/

Jag tycker denna film marknadsför mattan på ett bättre sätt in min text skulle göra.

Nathalie Dreilick

Hon betonade också vikten av TV:s genomslags kraft. Hon har bland annat medverkat i Kungarna av Tylösand och lät Tomas och Simon göra om föräldrarnas vind i Mölle. Innan dess har Natalie bland annat arbetat som diskjockey och resledare. Nu har hon öppnat en Tattoo studio på Drottninggatan. Ni kan läsa mer på

http://www.queenstreettattoo.se/

I morgon ska jag äta på Haket och sen ska jag gå å¨teater med barnbarnet. Vi ska se Kolla vad jag kan!. Det ska jag blogga mer om på min andra blogg http://blogg.semmester.se/