Äkta Varas app

Då jag skrev detta inlägg om Äkta Varas app den 20 februari fanns det 761 produkter godkända för Ä-märkning i appen. Du kan i appen söka på tex. varumärke, produktnamn, varugrupp, ingrediens eller streckkod.

Vad är Å-märkning?

Äkta Varas app ska  underlätta för de konsumenter som söker livsmedel som är fria från tillsatser, men samtidigt också att gynna de producenter som framställer livsmedel med traditionellt innehåll. Den som vill läsa  mer om kriterierna kan surfa in på http://www.aktavara.org/Pages.aspx?r_id=50110  År 2010 började man med Ä- märkning. Du får bokmärka appen i mobilen och se ifall dina favoritprodukter finns med.

http://webbapp.aktavara.org/

 

Jag har inte fått någon ersättning för att skriva om denna app

Vikentomater

Då detta inlägg publiceras så Vikentomaters växthus nystädade och har nya tomatplantor  inför vår säsongen. Företaget startades redan 1964 av Gunnel och Kjell Olofsson. Idag är det deras son Mats med fru Susanne som driver företaget. De odlar idag 83 olika sorters tomater och hela odlingen, som omfattar cirka 10 000 kvadratmeter.

 

År 2014 byggdes ett gästkök i gårdsbutiken där inbjudna kockar lagar mat inför publik i samband med event. Då jag skrev detta inlägg den 14 januari hade de inte publicerat årets event och utställare.

Klickar du på recept på deras hemsida så kommer du till recept på många godsaker som Susanne tagit fram.

Lördagar under säsong hålls det saluhall då andra producenter av närodlat och delikatesser ges möjlighet att sälja sina varor.

Vikentomater

Jag har inte fått betalt för att skriva detta inlägg.

Tant Grön

 

Tant Grön startade som gårdsbutik med egna bär och grönsaker. Idag säljer de allt från egenproducerat till världkända delikatesser. De har nischat in sig på ostar de har mer än 100 sorter. De säljer även  olivoljor, marmelader, pasta, choklad och teer.  Tee ha blivit deras specialitet med över 50 olika sorters te i lösvikt.’

’Är du sugen på ostbricka eller charkbricka eller en bricka med en blandning av chark och ost så fixar de det ifall du beställer dagen innan och att du beställer till minst 4 personer. De har har även presentkort och man kan då det är säsong beställa julkorgar

 

Förutom Tant Grön drivier de klädbutiken Elin och Arvid.

http://www.butikernapagarden.se/

 

Jag har inte fått betalt för att skriva detta inlägg.

Nätgröt.se

Jag stötte på företagen nätgröt.se då jag besökte Oxhallen i Helsingborg. Företaget nätgröt.se finns i Ängelholm. De lät mig få smaka på gröten och den smakade verkligen annorlunda mot traditionell havre eller mannagrynsgröt.

I webbutiken  kan du beställa färdiga koncept och helt skräddarsydda. De färdigblandade gröten kan innahålla bland annat vanilj, choklad eller jordgubb.

I webbutiken kan du även beställa bars från Tobbas Juice & Smoothies i Ängelholm som bland har annat gjort sig kända för sina fantastiskt goda bars.

Handlar du för över 500 kronor så slipper du betala frakt. Gör din egen nätgröt.se

 

www.nätgröt.se

 

Jag har inte fått betalt för att skriva detta inlägg.

 

 

Mat.se

Mat.se leverarar färska varor kring Göteborg och Stockholm.Detta är ett inlägg som innehåller affiliatelänkar.  Den 9:e januari öppnar de upp för leveranser i Malmö, Lund, Trelleborg, Landskrona, Helsingborg med omnejd. Första leveranserna kommer att gå ut den 11. januari. De har inspirerande recept, veckomenyer och möjlighet att handplocka dina egna matkassar.

Hur fungerar Mat.se?

1. Handla fram till midnatt via din dator, telefon eller Ipad. Välj leveranstid och betala. Slappna av och gör något kul.

2. Deras leverantörer kommer tidigt nästa morgon till mat.se lager med pinfärska varor. De plockar och packar varsamt.

3. De levererar hem till din dörr alla vardagar kl. 15-22, tisdag-fredag även kl. 7-12. Njut av bra mat!

Inga abonnemang och fri hemkörning. Enda kravet är att du handlar för 500 kronor.

För inköps tillfället har de rabatt ange koden HEJHÖST så får du 150 kr rabatt på ditt första köp.

Mat.se

De har systersiterna

Läs mer

Borstahusens musli

Jag hade tänkt ha mat som månadens tema onsdagar i januari. Jag börjar med Borstahusens musli som hade bord då jag var på en julmarknad nere i Borsahusen.

 

Borstahusens musli

Det är ett UF projekt. Är du intesserad så kostar det 40 kronor per paket. Betalning sker kontant eller via swish.

Jag har inte hittat någon hemsida till Bostahusens musli men de har en Facebookgrupp.

 

https://www.facebook.com/borstahusensmusli/

 

Jag har inte fått betalt för att skriva detta inlägg

Vardagsköket

De som skapat Vardagsköket är  sex stycken hungriga tredjeårs elever på ProCivitas i Malmö. Deras mål är att driva ett matlagningsinriktat företag med kvalité. De vill även förenkla matlagningen i vardagen.

De har en receptbank där du kan söka inspiration. Efter nyår kan du skicka in dina 6-ingrediensers recept till receptbanken. Allt för att det ska vara billigt och enkelt och inte ska det behövas 20 ingredienser för att laga mat.

Du kan med dina ingredienser du har hemma söka på dessert, frukost, huvudrätt, jul, lunch, mellanmål, sallad, smoothie och vegetariskt.

Surfade in i deras webshop Luciadaen.Tyvärr var den inte färdig. De ursäktar med att de hoppas få den klar under veckan.

Denna sida kanske passar mer att läsa efter jul  och nyårshelgen då det är mera tomt i börsen och i kylskåpet,

 

http://vardagskoket.se/

Var finns Skånemejerier då det gäller butikspositionering

Jag har märkt att butikskedjorna mer och mer sätter sina företagsnamn på produkterna. Den första grossisten som gjorde så var Konsum med sitt Blå&Vitt. De använde det för så slapp de registrera en massa varumärken. Idag har både Willys, ICA och Coop sina namn på ett flertal produkter. Tidigare var till exempel kylarna i Skånska butiker fyllda med Skånemejeriers produkter. Kom man in i Småland så var affärernas kyldiskar fyllda med Arla produkter. Många bönder ville gå med i EU men jag tror inte att det har blivit som de tänkt sig. De har ju indirekt drabbats utav bojkott på grund av Muhamedteckningarna. Skåne mejerier drabbas utav vad som hände i Danmark då det säljs en del mejeriprodukter till den världen också. Sedan Putin blev Rysslands ledare så har de dragit ned på handeln med Sverige. Nog med politik.

Jag letade efter smör från Skånemejerier för jag ville handla lokalt. Dock tillverkas Skånemejeriers smör på Bornholm i Danmark. Idag har de inte pallar med Skånemejeriers framme i butikerna. Skånemejeriers produkter får en mer och mer undanskymd plats i butikerna. Detta foto är från CityGross på Ättekulla i Helsingborg. Det ser likadant ut i de andra butikerna. Vill du inte förstora bilden så kan jag berätta att Skånemejeriers smör finns till höger om mitten och bara en rad. Arla har två rader i sortimentet.

Butikspositionering

 

En annan bra produkt från Skånemejerier är Skånegott. Det är Skånemejeriers motsvarighet till Arlas Bregott. Skånegott är inte heller lätt att hitta i butikerna. Nu är det ju inte bara mejeriprodukter som affärerna sätter sitt eget namn på. Det gör de på glass, pasta, ris och många andra produkter. Grossisterna vill tjäna pengar i alla led.

http://www.skanemejerier.se/

http://www.skanemejerier.se/

http://www.kalvin.mu/

Oxhallen Helsingborgs nya saluhall?

Många Helsingborgare irriterade sig på att Saluhallen revs 1966. Senare byggdes det en Ica affär på samma plats som fick namnet Mästerlivs. Mästerlivs gjorde konkurs sommaren 2014. I Mästerlivs lokaler kommer Länsförsäkringar bank att flytta in. Moderaterna har planerat en saluhall på Söder.

Nu ser det ut som att det blir en gemytlig saluhall i gamla slakthuset som numera kallas Oxhallen. Det är Helsingborgs bryggeri som ligger bakom Oxhallen. De hyr ut platser till odlare, producenter och matintresserade. Så att du som kund kan komma dit för lukta, smaka och njuta av det goda i livet. Du kan välja om du vill prova maten eller om du vill köpa med dig hem.

Jag och Uffe testade ölen. Den kan starkare sorten får man inte ta med sig hem. Den säljs bara på systemet. Till ölen åt vi jätte god korv som vi köpte av Annika på

http://www.greatbritishsausage.com/

Bjärefågel som jag bloggade om förra söndagen säljer också sina produkter i Oxhallen. Kullachips, Bjärhus, Bäckdalen som normalt driver kryddodling i Hallavara samt många fler var också på plats.

Fram till 1880 ingick lokalerna i husarregementet innan det i början av 1900-talet flyttade till Berga kasern för att då bli en oxhall.

Nu kan du även hyra Oxhallen för fest.  De har även Ölprovningar.

http://oxhallen.se/

Bjärefågel

Ser att det har blivit mycket mat från Bjäre denna månad då jag har mattema. Pärebönner (potatisbönder) kan både bli vodkaproducenter, osttillverkare, oljeproducenter och idag ska jag skriva om bönderna som blev kycklinguppfödare. Min kusin var hos bröderna Ingemarsson för att jaga gåstjuvar efter en fest. Numera är det kycklinguppfödning för hela slanten. Kan inte låta bli att ta med Bjärefågel som har Sia Andersson som sköter deras sociala mediekontakter. Träffade Sia på entreprenörsveckan i Båstad.

Kycklingarna föds upp på majs och kycklingen får växa i sin egen takt. Kycklingen från Bjärefågel har dubbelt så mycket plats att röra sig på mot normalt. Det göra att slipper antibiotika liknande preparat för att hålla kycklingarna friska. Köper du en kyckling från Bjärefågel får du en kyckling utan tillsatser. Jag har köpt Bjärefågel på Vikentomater, Saluhallen Lund och i Oxhallen Helsingborg. Bilden nedan är från Saluhallen i Lund.

 

Bjäre Fågel Saluhallen Lund

Ni kan läsa mer om var ni kan köpa Bjärefågel om ni surfar till

http://www.bjarefagel.se/