Sociala medier som ger dig spartips

Aktiestinsen

Jag surfade in på Aktiestinsens  hemsida på Facebook. Han lär väl vara äldst av de som spar i aktier på sociala medier med sina 98 år. Blev jätte intresserad utav hans bok som fanns med i en av statusuppdateringarna. På typiskt smålandsmanéer så rekommenderar han den som julklapp. Tyvärr fick jag inte boken i julklapp.

Miljoner på spåret

Han har Facebooksida https://www.facebook.com/Aktiestinsen?fref=ts

Affärsvärlden

Affärsvärlden ger spartips och nyheter i många medier. Du kan läsa den som tidning eller följa deras nyhetsbrev

Om du inte läser pappers varianten så finns affärsvärlden på Facebook.

https://www.facebook.com/affarsvarlden?fref=ts

Youtube

Aktiespararna har i sin kanal lagt ut klipp om Sparsheriffen. Jag hade för mig att jag bloggat om Sparsheriffen tidigare men hittar inte inlägget. Lägger ut ett klipp om Sparsheriffen. Klippen handlar om att man inte ska bli lurad av PPM fonder.

Hittade även en del klipp på Aktiespararnas egen mediekanal

http://aktiespararna.media.fnf.nu

Bloggar

Cornucopia

Den första gången jag hörde talas om denna blogg var då Christoffer Björkwall  var med på en av hans topplistor. Har Googlat men inte hittat listan. Lars Wilderäng som är mannen bakom Cornucopia bloggar bland annat om finans, ekonomi, miljö och politik. Han är en av största och mest inflytelserika fristående bloggarna inom ekonomigenren  i Sverige.

http://cornucopia.cornubot.se/

Jag aktar mig för att ge andra spar råd än att så här i skakiga tider så satsa på högutdelarna på börsen.

 

IM Individuellmänniskohjälp finns fortfarande

Kallades från början Praghjälpen då de hjälpte judiska flyktingar i Prag. År 1940 utvidgades hjälporganisationens arbete och namnet ändrades till Inomeuropeisk Mission. 1966 bytte Inomeuropeisk Mission namn till Individuell Människohjälp.

Volontär

IM jobbar med integration och engagemang. De vill skapa mötesplatser med människors engagemang i fokus. Som volontär i Sverige kan du bland annat vara läxhjälpare, delta i språkcaféer eller i verksamhet för nyanlända ungdomar, arrangera studiecirklar, insamlingar, events eller sälja och informera om rättvis handel-varor.

IM hjälper även till ute i världen. Du kan göra din utlandspraktik med IM så får du en inblick i hur utvecklingssamarbete går till i praktiken

IM har 90 konto och står under svensk insamlingskontroll.

IM

Ska det bli Balansekonomi i vår?

Jag har tidigare bloggat om Balansekonomi då jag och Uffe var nere i Malmö för ett par år sedan och lyssnade på föreläsningen ”Ett rikare liv”. Det var Charlie Söderberg från Lyxfällan som föreläste. Det är en föreläsning som får dig att se på ekonomi på ett nytt sätt.

Klickar du på fliken utbildningar så kan du se ifall Balansekonomi kommer till din stad. Jag bor i södra Sverige och närmast för mig är Malmö. I Malmö är Charlie Söderberg den 11 februari och den 23 mars.

Målet med föreläsningen är att man ska köpa en kurs där man lär sig ännu mer om ekonomi.

Charlie har bland annat mottagit priset ”Årets finansiella folkbildare” med sin föreläsning. Det är mer än 75000 människor som besökt föreläsningen om Balansekonomi. Balansekonomis kundmål är att du hitta plan för ett rikare liv med mer tid, mer pengar och mer energi.
Balanseknonomi

Mama Zebra memorial fund

Afrikahuset

Denna hjälporganisation har kommit i kontakt med då jag besökt Afrikahuset i Härnarp. Afrikahuset är en jätte trevlig butik och café. De har hemsida http://www.afrikahuset.se/

Sven och Linda som driver Afrikahuset hjälper massajer i Afrika.

Min födelsedag på Afrikahuset

På bilden ovan firar jag och mina barnbarn min senaste födelsedag på Afrikahuset.

Mama Zebra

År 2002 Startade Mama Zebra Memorial Fund för att hedra minnet av barnboksförfattaren Ingegerd Zetterlund som dödades av en elefant i Kenya.  Fonden vill också hedra minnet av Poul Rasmussen som nästan samtidigt kördes ihjäl av en långtradare i Tanzania.

Fonden ska hjälpa barnen i massajland i Kenya får ett bättre liv. Kenyas regering har lovat fri skola för alla. Föräldrarna måste betala skoluniformer och skrivmaterial. Det är en stor utgift för massajföräldrana. Föräldrarna har inte råd att skicka alla barn till skolan. Fondens främsta uppgifter är därför att ge fler barn möjlighet att gå i skolan. Mama Zebra finansierar en utbyggnad av skolan, köpt in läromedel och skrivmateriel samt bänkar, bord, stolar och skåp till klassrummen. Jag hittar inget om svensk insamlingskontroll men Mama Zebras mål är att 99% av insamlat belopp kommer barnen till godo.

Mamazebra

Sony Smart watch 3 fixar mer än Apple

Jag har tidigare bloggat om smarta  klockor. Väntar bara på att de smartaklockorna ska slå igenom. Sonys klocka har gps funktion vilket inte Apples klocka har.  Klockan saknar pulsmätare för den som gillar att springa.

Vi kan se vilka egenskaper som klockan har

Sök med hjälp av rösten och hitta vad du vill. Tänk på att klockan pratar engelska inte svenska
Få de senaste väderprognoserna.
Se din reseinformation direkt.
Om något händer i din smartphone vibrerar SmartWatch 3 så du får reda på det.
Missa aldrig någonting. Kalender och andra påminnelser.
Relevant personlig pendlingsinformation.

 

img

 Paket innehåller

1 armband
Kärnenhet (borttagbar)
USB-kabel
Snabbstartsguide

 

Dustin home

Byt hem under semestern genom Intervac

Det är ju alltid härligt att drömma sig bort till värmare bredgrader så här års. Jag börjar med att skriva om Intervac som ger dig möjlighet att byta bostad under semestern ifall du inte hunnit spara ihop till hotellövernattningar.  Intervac har hämtat sitt namn från de engelska orden INTernationell och VACation och är registrerat som ett varumärke i de flesta länder där Intervac är verksamt. På första sidan delar de tydligt med sig 10 goda råd vid bostadsbyte under semestern.

Då man kommer längst ner på sidan tror man att något är fel för det står för frågor kontakta ett mobilnummer och en mailadress. Skrollar man upp på sidan igen så finns det en bild, Klickar man på bilden kommer man till sidan med bytesobjekt. Intervac finns i alla världsdelar utom Australien.

Intervac startades av lärare i början på 50-talet. Lärare var nästan den enda yrkesgrupp som hade längre ledighet på den tiden. De sökte mer ekonomiska sätt att resa i världen. De fann på att man kunde byta bostad med varandra. Idag har Intervac 30000 medlemmar.

Precis som i vanliga ekonomin är det skevhet i bytesbalansen. De populära länderna har kanske inte utbytes bostäder i den omfattningen som vi önskar. Det är inte riktigt gratis. Du kan vara provmedlem i 14 dagar. Medlemskapet kostar 750 kronor.

 

 

http://www.intervac.se/valkommen.htm

Rädda Barnen

Vad gör Rädda Barnen?

I Sverige stöttar Rädda barnen barn i utsatta miljöer och deras föräldrar.

Ute i världen kämpar Rädda barnen i120 länder för barns rätt att gå i skolan.De hjälper till vid katastrofer då det dels handlar om att rädda liv och dels att skydda barn från de faror som uppstår.

 

Rädda Barnen vill både ha medlemmar och månadsgivare. Du kan ge en gåva. Du kan starta en egen insamling till Rädda Barnen och sprid den själv via Facebook, Twitter och mail.

http://www.raddabarnen.se/

De har även telefonnummer för att ge en gåva på ett snabbt och enkelt sätt.

 

 

Nya regler för pensionsparande

Sparande månadens onsdags tema

Jag hade tänkt ha olika teman varje månad. På onsdagar denna månad skriver jag om sparande. På söndagarna i januari blir temat att hjälpa andra.

Jag har varje år i 25 års tid satt undan en slant till pension. Först sparade jag i Folksam. Sedan läste jag Per H Börjessons bok ”Så  blir du miljonär som pensionär”. Då följde jag hans rekommendationer att sluta betala in pengar och låte pengarna stå kvar på kontot.  Jag öppnade då istället ett individuellt pensionssparande (IPS) i Aktieinvest. Det kanske finns sparade som ger mer avkastning men fördelen att spara på detta viset är att man inte köper bil, resor eller något annat för pengarna. Psykologiskt är pengarna låsta fast de egentligen inte är det. Nu får jag fundera ut en annan sparform för jag kommer aldrig att kunna skapa en dräglig levnadsstandard med bara tjänstepension. Tycker nuvarande system är bra för kvinnor som ofta i perioder jobbar mindre. De kan på detta sätt spara till pension när de har pengar över.

Ni får gärna skriva spartips i kommentarsfältet nedan.

 

Konsumentverket.se

Ni kan även läsa mer på Pensionsmyndighetens hemsida.

Pensionsmyndigheten

 

Hungerprojektet

Traditionsenligt skriver har jag efter julhelgerna skrivit om blogginlägg om att ”hjälpa andra”. Den traditionen hade jag tänkt fortsätta med även detta år. Det blir ett blogg inlägg om att hjälpa andra varje söndag denna månaden. Hungerprojektet jobbar för att avskaffa hunger och fattigdom genom att väcka lokal entreprenörsanda. De jobbar för människors lika värde och vänder sig till kvinnor. Deras mål är att skapa självförsörjande människor så att Hungerprojektet inte behövs står det att läsa på deras hemsida men det är långt dit. De hjälper till  att skapa banbrytande och hållbara utvecklingsstrategier på gräsrotsnivå.

Hungerprojektet driver program i Afrika, Latinamerika, Indien och Bangladesh. I Sverige jobbar de med utbildning, informationsspridning och insamling till de globala programmen.

Hungerprojektet startade 1977 i USA och Sverige 1984. De ha 90/konto och granskas av Svensk insamlings kontroll. Välj den investeringsform som passar dig bäst beroende på om du representerar ett företag eller dig själv. Stort tack på förhand!

http://hungerprojektet.se/