Byggaute.nu då det gäller miljövänlig altan

Byggaute.nu är Svenska Träskyddsföreningens hemsida. Svenska Träskyddsföreningen  är en intresseorganisation som informerar omsvenskt närproducerat och kvalitetsimpregnerat virke. Svenska impregnerade trävaror är miljöanpassade. Svenska Träskyddsföreningens mål är att svenskt inpregnerat virke ska vara självklara valet för byggande i utsatta miljöer.

På sidan finns byggbeskrivningar som kan ge inspiration. Där kan du även klicka på läsarnas egna projekt.

Vet du inte hur mycket material som går åt så finns det en flik att klicka på så att du kan göra dina beräkningar.

Skulle de ha funderingar så finns det ett forum där du kan lägga ut en tråd.

Byggaute har även en Youtubekanal. Klippet nedan handlar om att bygga altan.

På deras blogg handlar det senaste inlägget om träskyddsmedel. Inlägget har hämtats från en artikel i tidningen Råd & Rön.

Surfa in och insprieras.

Byggaute.nu

Jag har skrivit detta blogginlägg gratis.

VPlant för dig som vill odla på höjden

Är du intresserad utav ekologisk, närproducerad och urbant odlad mat då är kanske VPlant något för dig. Jag tror att man i framtiden kommer att odla mer hemma. Philips har kommit långt i sin forskning om passande belysning.

Idén till VPLANT såddes i Alnarp. Det är ett vertikalodlingssystem som använder naturkrafterna, jordens dragningskraft samt kapillärkraften i odlingssubstratet. Då bevattningen är dold i krukan behöver man inte oroa sig för läckage eller fuktsäkring om man väljer att hänga systemet på en vägg. Deras patentsökta kruka gör det möjligt att enkelt skapa ett cirkulerande system. Du kan odla  fristående eller hängas på en vägg.

Jag har gjort en skärmdump från deras hemsida så att ni får en uppfattning hur odlingslådorna ser ut.

 

Skärmklipp vplant

Det blir lite konstigt då man lägger inlänken till företaget  så hur jag än gör så kommer det med en varukorg

Hem

Jag har inte fått betalt för att skriva detta blogginlägg.

DYH – Design

Tyvärr har jag bloggat om detta företag. Det tyder på att det är infurn.com i ny skepnad. Se detta inlägg i pluss http://www.svtplay.se/video/10612790/plus/plus-avsnitt-3-3

Texten ovan är redigerad efter att jag skrev inlägget nedan

DYH är en förkortning av design your home. Företaget grundades 2014. De har nischat in sig designmöbler från etablerade, innovativa och miljö etiska varumärken från Europa.

Deras egna varumärken – Brooklyn Loft, Modern Interior, Luxurious and Scandinavian Interior har alla olika identiteter. De är designade och gjorda med stor uppmärksamhet på detaljer av deras egna lag av erfarna möbeldesigners.

De erbjuder idag över 400 tillgängliga produkter i 10,000 variationer, som kan mixas och matchas enligt individuella önskemål. Deras erbjudande finns under fliken deals på deras hemsida.

 

Prova deras 3D rums planerare som ger dig möjlighet att skapa ditt eget drömhem efter din personliga smak och ditt rums specifikationer.

 

 

 

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.

Granngården på nätet

Granngården är en riksomfattande butikskedja med 108 butiker runt om i Sverige. Bor du inte nära någon butik så har de postorder och e-handel så att du kan beställa deras varor. De vänder sig till kunder som bor utanför städerna i första hand som som är djur- och trädgårdsintresserade eller villaägare.

Granngården eller Lokalföreningen som det tidigare hette ägd  numera av EQT. Förutom att sälja bra produkter har de vinnit pris i content. De har en blogg och  finns på Youtube där jag valde det mest visade klippet som handlade om att odla i pallkragar.

Deras produktsortiment  utökas hela tiden med nya favoriter för alla vars passion är djur, odling och trädgård. De har även en kundklubb där bonusen är digital,

Granngården

Ledlampor spar energi i höstmörkret

Det är ganska enkelt att spara pengar genom att byta sina glödlampor eller lågenergilampor till LED. Idéen till LED lampan fick ju Nobelpris 2014.  med 2, 4, 6 eller 8 chip´s. Det byggs lampor med  med 2, 4, 6 eller 8 chip´s. Anledningen att de stoppar vi 8 chip beror på att det skapas värme som måste ledas bort.

Jag har gjort en omvandlingstabell

Glödlampa Watt         Led Watt

25                                2

40                                4

60                                6

75                                8

Ledlampor finns i en mängd utföranden. Det är inte alltid de strålar 360 grader som den traditionell glödlampa. Det finns även en massa bra information om LED på Energimyndigheten.

https://www.energimyndigheten.se

 

Led-rörlampa E14 220-240 Volt, 3 W, dimbar

Ledlampan har minst dubbla livslängden jämfört med lågenergilampor.

Du kan spara ända upp till 90% på elkostnaden för den lampa som byts ut.

Mitt bästa tips är att köpa en eller några lampor och prova sig fram.

www.blueswede.se

Lagerhaus

Detta inlägg om Lagerhaus hade jag inte kunnat skriva för en månad sedan Då hade jag i mitt jobb IKEA sin kund. Därför hade jag tänkt ha möbler och inredning som månadstema onsdagar i oktober. I min stad Helsingborg har Lagerhaus lämnat centrala delarna för Väla Centrum. Bor du inte nära någon Lagerhaus butik kan du handla i deras webshop. De skickar varor till kunder i Danmark, Norge, Finland och Sverige.  Deras sortiment har till största delen bestått av egendesignade mönster och varor. Sedan starten 1996 har de erbjudit sina kunder praktiska och prisvärda prylar med unik design som enkelt förnyar hemmet.

Lagerhaus väla

Lagerhaus väla

Lagerhaus

Lagerhaus finns även på Facebook, Instagram och Pintrest.

Ekobyggportalen

Jag börjar med att skriva om Ekobyggportalen för jag tycker det är viktigt att vi bor i hälsosamma hus. Hemsidans faktaartiklar baseras på texter från böcker som är dominerande inom området ekologiskt byggande. Det är ingen sida där du kan köpa ekologiskt material till ditt hus.

Du kan läsa artiklar om från källare till taknocken. Det finns till och med artiklar om hur man checkar av tomten och vad man ska tänka på då man väljer arkitekt. Det är kanske dags för ekologisk arkitektur. Tänk på att arkitekt inte är en skyddad titel på samma sätt som till exempel läkare eller advokat.

På Ekoportalens hemsida kan man läsa att i Sverige finns ett 20-tal ekobyar, i Danmark betydligt fler. På 1980- talet var det kommunerna som tog initiativ till ekologiskt byggande. Idag är det vanligare med privata initiativ till ekobyggen.

Har du ett företag som har vill annonsera på Ekobyggportalen och vars nisch  passar på sidan så finns det möjlighet att annonsera.

Storleksalternativ:

200×50 pixlar Pris: 7 500 kr

200×100 pixlar Pris: 12 500 kr

200×200 pixlar Pris: 18 500 kr

 

Du kan delta i forum inlägg eller varför inte teckna dig för deras nyhetsbrev

http://www.ekobyggportalen.se/

Samla frön från de finaste och kraftigaste växterna som till sist blir anpassade efter lokala förhållanden.

Kan man samla frön?

Klart att man kan. Det är konstigt att inte fler gör det. Själv har jag samlat frön från till exempel tomat. Tomat kan vara lite spännande då inte alla tomaters frön blir samma som moderplantan. Jag har torkat paprika frön från paprika som jag köpt på ICA. Det funkar ifall inte hösten kommer för tidigt för jag har inget växthus.

Detta inlägg ser jag att jag skulle ha skrivit tidigare för jag brukar så mycket inomhus i februari. Då sår jag som jag skrev tomat och paprika. Blir det sedan sen vår så vill tomatplantorna bli långa och rangliga och vill brytas innan de kommer ut i trädgården. Då jag var yngre toppade jag plantorna vilket jag har lärt är fel. Så nu låter jag bli att toppa. Jag är inte så ordentlig som min morbror och moster som varje år väger, mäter upp och för statistik över skörden. Hade jag fört statistik hade jag kunnat vidimera vad som är rätt.

Jag gillar egentligen inte Tagetes (lukten) men spar varje år frön för Tagets ska vara effektivt mot krussjukan som angripit mitt persikoträd. Syrran spar inte frö för hon säger att de självsår sig ifall det är en mild vinter. Kanske är de så att jag lukar upp Tagetes som självsått sig.

Är du nybörjare testa frön från bönor, ärter, tomater och squash. Morötter är lite knepigare för de blommar inte förrän andra året.

Fördelar

Du kan få fram fröer som passar i det klimat du bor i

Ju noggrannare man är vid urvalet, desto finare blir resultatet nästa år.

Billigt

Nackdelar

Risk för korsningar

Om det är en kall sommar hinner kanske inte fröna mogna.

Förvaring

Svalt och torrt

Skulle du får gamla frön av någon som spart i flera år eller kanske glömt bort sina frö. Testa och så ibland kan grobarheten minska men jag tycker det är värt ett försök att prova.

Lycka till med ditt frösamlande.

Varför inte byta fröer med varnandra.

Dax att njuta av vårens trädgårdslitteratur

 

 

Högt på listan ligger Olle Bergs bok ”Gräsmattan – så lyckas du”. Min erfarenhet av gräsmattor är att även om gräsmattan är röd och torr då man kommer hem från semestern så repar den sig av lite vatten. Den som vill ha något mer golfgreenliknade surfa till

Gräsmattan - så lyckas du

Ett annat trädgårds problem är beskärning. Googlade beskärning av  äppleträd förra våren vid denna tiden då jag hade lust att fatta sekretören. Kunde läsa att jag skulle vänta till sommaren för att slippa vattenskott. Hur man beskär kan man läsa mera om

Beskärningsboken

En populär bok bland jultidningar var trädgårdskalendern. Jag vet inte ifall de finns med i jultidningskatalogerna för det kom inga jultidningsförsäljare till mig. Hur som helst så på Adlibris finns det en trädgårdskalender för flera år.

Trädgårdskalender
Adlibris trädgård topplista

Nästa vecka kommer jag att skriva om hur man kan spara pengar på fröer.

Mina favoriter bland trädgårdstidningar

Jag blev jätteförvånad då jag sökte på trädgård bland Tidningskungens tidningar. De hade 35 tidningar i den kategorin.

Uffe prenumererar på Allt om trädgård. Min favorit inom trädgårdslektyr. I Allt om trädgård kan man läsa om hur man nu i vår enklast sår och planterar. Du kan läsa om andra trädgårdsintresserade trädgårdar. Du får se karta över trädgårdarna. Fina blombilder och lista på trädgårdsägarens favoriter. Där hämtar jag själv inspiration till mina växter i min trädgård. Tidningen innehåller även bra artiklar för den som vill odla ekologiskt.

De ordnar även trädgårdsresor. Jag har än så länge inte hunnit med att följa med på deras resor. En som ofta är ciceron på Allt om trädgårds resor är Gunnel Carlsson känd profil från SVT.

 

En annan trevlig trädgårdstidning är Hus & hem som jag läser på jobbet.

 

 

Så här års är det mysigt att sitta inne i värmen och planera trädgården för vår och sommar.

Det finns många fler trädgårdstidningar. Surfa in och inspireras.

Nästa veckar fortsätter trädgårdstemat. Du undersöker jag vad det finns för trädgårdslitteratur.