Samla frön från de finaste och kraftigaste växterna som till sist blir anpassade efter lokala förhållanden.

Kan man samla frön?

Klart att man kan. Det är konstigt att inte fler gör det. Själv har jag samlat frön från till exempel tomat. Tomat kan vara lite spännande då inte alla tomaters frön blir samma som moderplantan. Jag har torkat paprika frön från paprika som jag köpt på ICA. Det funkar ifall inte hösten kommer för tidigt för jag har inget växthus.

Detta inlägg ser jag att jag skulle ha skrivit tidigare för jag brukar så mycket inomhus i februari. Då sår jag som jag skrev tomat och paprika. Blir det sedan sen vår så vill tomatplantorna bli långa och rangliga och vill brytas innan de kommer ut i trädgården. Då jag var yngre toppade jag plantorna vilket jag har lärt är fel. Så nu låter jag bli att toppa. Jag är inte så ordentlig som min morbror och moster som varje år väger, mäter upp och för statistik över skörden. Hade jag fört statistik hade jag kunnat vidimera vad som är rätt.

Jag gillar egentligen inte Tagetes (lukten) men spar varje år frön för Tagets ska vara effektivt mot krussjukan som angripit mitt persikoträd. Syrran spar inte frö för hon säger att de självsår sig ifall det är en mild vinter. Kanske är de så att jag lukar upp Tagetes som självsått sig.

Är du nybörjare testa frön från bönor, ärter, tomater och squash. Morötter är lite knepigare för de blommar inte förrän andra året.

Fördelar

Du kan få fram fröer som passar i det klimat du bor i

Ju noggrannare man är vid urvalet, desto finare blir resultatet nästa år.

Billigt

Nackdelar

Risk för korsningar

Om det är en kall sommar hinner kanske inte fröna mogna.

Förvaring

Svalt och torrt

Skulle du får gamla frön av någon som spart i flera år eller kanske glömt bort sina frö. Testa och så ibland kan grobarheten minska men jag tycker det är värt ett försök att prova.

Lycka till med ditt frösamlande.

Varför inte byta fröer med varnandra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.