Gårdsnära

Gårdnära sök gårdsbutik nära dig

Jag har tidigare bloggat om mat-teman Madarundan , Surdegsbröd , rättvishandel , mjölkkornas väl och julgrisen är räddad.

Inspiration till dagens blogginlägg fick jag från en artikel  i tidningen Råd och Rön nr. 4 2012. På sidan 12 skriver Cristina Farm en artikel på temat ”Hur nära är närodlat?”. Lantmännen förbjöds att kalla sin hundmat Doggy för närproducerad när de hade tillverkningen förlagd till en enda plats i Sverige. Cristina frågade Livsmedelsverket och Konsumentverket – Vad menas med ”nära” och ”lokalt”? Hon konstaterar att det inte finns någon allmän definition på närodlat och lokalt. Bondens egen marknad är den enda organisationen som satt krav på högst 25 mil från marknaden fär det som säljs vara odlat och producerat.

Sedan har det tagit mig en hel del tid innan jag blivit färdig att göra ett blogginlägg på detta tema.

Gårdsnära

Är en hemsida hjälper dit att hitta närproducerad mat över hela Sverige. Du kan klicka på kartan och se vilka Gårdsnära butiker som finns i ditt län. Är du producent är det helt gratis att registrera sig. Gårdsnära grundades sommaren 2012 av Erik Östling, Mårten Sparrman och Lisa Jungell. De har lyckats skapa den största databasen med lokala producenter av mat och dryck. Det finns 2128 registrerade företag på Gårdsnäras hemsida

Med GPS-funktion (t ex smarta telefoner) är det enkelt att via ett knapptryck hitta producenter närmast sin egen position.

Tomatens Hus

Då jag surfade in på Gårdsnära så fann jag gårdsbutiken Tomatens hus nära mej. Tomatens hus har i år 43 olika sorters tomater, gurka och kryddväxter. De säljer även surdegsbröd.

Går man snett över vägen så finns det café  och restaurang. Nytt för i år är att de har grillkvällar. Det är jätte mysigt att sitta i trädgården för en fika eller middag.

IMG_20130811_141847

Fotot är på Cafét och restaurangen.  

 

http://www.gardsnara.se 

Gårdsnära finns även på Facebook 

För Skåningar har jag gjort en direktlänk http://www.gardsnara.se/skane

 

En reaktion på “Gårdsnära

  1. Pingback: Bondens Egen Marknad till helgen på Maria torget | Tjäna pengar på nätetTjäna pengar på nätet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.