”Maker” bok av Chris Anderson kan bara säga att jag blivit fångad av Makerkulturen

Makers den moderne gör det självaren

Chris Anderson börjar boken med industrihistoria och hur hans morfar löste sitt sprinklerproblem för att få en grön gräsmatta.

När jag var liten lärde jag mig att en riktig smålänning gör allt själv. I Sverige har den trenden kallats för ”Gör det själv” (gds) och i engelsktalande länder har det kallats ”Do it your self” (diy). Makers trenden är moderna gör det självare som i boken jobbar med skriva ut 3D produkter i plast.
  

DIY Fabriker

Uffe var på ett mingel  i Laholm för ett tag sedan där ett företag köpt en printer i tvåhundratusenkronorsklassen. De printar ut små serier i sitt förtag för ett verktyg (form till plasttillverkning) kan kosta hundra tusen kronor. En stor kostnad om man bara behöver tillverka två stycken om året. Ett annat företag biltillverkaren Koenigsegg skriver ut sina bakspeglar med en 3D printer.

Det tar ett tag innan plastscanner blir var mans egendom. Under tiden kan man ladda hem ett program som du kan göra 3D ritningar. Auto Cad kostar pengar men man kan ladda ner ett gratis program som heter Sketchup http://www.sketchup.com/

Författarens visioner är att fabrikerna använder sig av molnet. Du laddar laddar upp en fil och får sedan din beställda produkt.

Makers: Den nya industriella revolutionen

Redan nu kan man köpa 3D printrar i 6000 kronors klassen som duger för privat bruk.

 
Conrad

 

Ska du ha en i skrivare som skriver ut i fabrikskvalitet så får man nog upp i hundratusen kronorsklassen. Det går att printa i flera färger. Förvisso blir dessa printrar snabbt billigare.

Makers finns redan på sociala media som till exempel http://makerfaire.com/

 

Jag har tidigare läst böckerna Free : radikalt pris – ny ekonomisk modell och Longtail av Chris Anderson har skrivit böcker i vitt skilda datamarkander.

Adlibris
 
Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.