Kan E-U bestämma vad jag ska odla?

Vad säger lagen?

Den säger att inte bara frön, utan lökar och plantor det vill säga allt växtförökningsmatreal ska omfattas av lagen. Idag säljs blomfrön och plantor fritt. En del grönsaker som är fria idag är dill, palsternacka och andra udda växter som kommer att omfattas av lagen. Lagen är tvingande.

Beslut fattas i vår i E-U parlamentet. Där efter ska ministerrådet säga sitt. Tidigast 2016 kan lagen träda i kraft.

 

E-U lag vill stoppa försäljning av oregistrerade sticklingar

Då jag för många år sedan jobbade på hemtjänsten i Båstad träffade jag en äldre herre som ägt en plantskola i Hemmeslöv. Han hade haft en mutation på ett päronträd som gav röda päron. Sedan ympade han kvisten och sålde på det viset blodpäron. Så här kommer man inte kunna göra i framtiden enligt E-Us lagar,. Jag läste om detta i tidningen Allt om trädgård nummer 2 2014 sid 31.

Detta drabbar små plantskolor som hittar intressanta mutationer som de vill ta sticklingar av och sälja vidare. Detta kommer att bli kostsamt då det krävs registrering och provodlingar. Den som registrerar sorten får också ansvar för den och ska föra journal över den. Enligt EU blir det småkriminellt att sälja dessa sticklingar.

E-U lag som vill stoppa småskalig försäljning av fröer

I tidningen Allt om trädgård nr 2 2014 som på sidan 30 tar upp problemet med nya lagen som hotar mångfalden bland trädgårdsfröer.

I Åstorp finns föreningen Kvinnokraft. De har varje vår träffar på temat Mätt av en Plätt. De odlar sina egna grönsaker och byter frön med varandra. Skulle de få mycket frö över någon säsong så kan de inte sälja överskottet enligt den nya E-U lagen. E-U ville även införa förbud mot fröbyte men odlarna blev rasande så det kommer att vara tillåtet med fröbyte även i framtiden. Genbanker och andra nätverk som bevarar gamla sorter undantas också av lagen.

Tack vare envisa gotlänningar dinkelfröet sparts till eftervärlden. Jag tror att dinkelfröet är så etablerat att det klarar E-U lagen. Det finns Tyvärr inget utrymme för Sverige att göra egna tolkningar.

Jag inledde inlägget med frågan ”Kan E-U bestämma vad jag ska odla”? Min slutsats är att det kommer att bli så. Det ökar i alla fall inte mångfalden i våra trädgårdar.

Allt om trädgård

En reaktion på “Kan E-U bestämma vad jag ska odla?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.