Var hittar man ”naturligt vin”?

Vet du att alkoholdrycker med gällande EU-regler är undantagna från det krav på ingrediensdeklaration som gäller övriga livsmedel. Ett vin kan innehålla ett 60-tal tillsatser, utan att kunden får veta något.

I höstas avslöjade Kalla Fakta att flera av Sveriges populäraste viner innehåller stora mängder rester av bekämpningsmedel. I Aftonbladet avslöjas att i Simrishamn i Skåne tillsätts bland annat sötningsmedel och gelatin innan vinet levereras till Systembolaget.

 

I ekologiska vinet tillåts dessa fyra ämnen tanniner (E181), svaveldioxid (E220), kaliumpyrosulfit (E224) och metavinsyra (E353). Istället för att manipulera har det i Frankrike vuxit fram en trend som på franska heter vin nature. I Sverige säger vi naturligt vin. Enligt ett pressmeddelande från Systemet finns det inga viner som är garanterat helt utan främmande ämnen/tillsatser. Ekologiska viner ska inte ha några rester av kemiska bekämpningsmedel. Allergikervarningar är undantaget så om ett vin innehåller ägg eller laktos ska det skrivas ut.

Hur ska man kunna välja rätt i butiken så man slipper dessa tillsatser? På Bokus finns en bok som du som är medlem i Äkta Vara får 20 kronors rabatt på

Naturligt vin

 

Adlibris

 

Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar



 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.