Dax att börja pensionspara i Aktieinvest Pension?

Igår bloggade Per Börjessons böcker som gav mig inspiration till att se över mitt pensionssparande. Det innebar att jag stoppade inbetalningarna till min pensionsförsäkring som jag hade i Folksam. Jag lät pengarna stå kvar. Istället spar jag ni i Aktieinvest Pension.

– Ja det går fortfarande att dra på skatten för sitt pensionssparande. Aktieinvest har den fördelen att de skicka ut i god tid till nyår hur mycket man har kvar till taket på de 12000 kronorna som man har möjlighet att dra av.

Nyligen damp det orange kuvertet ner i postlådan.  Ingen rolig läsning för de flesta och många förstår nog inte de olika nivåerna i pyramiden som illustreras i brevet. Finns det någon som är sugen på att göra en hemsida så att det skulle bli mera lättförståeligt?

Varför pensionsspara?

Det är nog ingen som får ut mer i pension än vad de har i lön. Det skulle ju vara möjligt ifall det investerades rätt. Därför har jag startat pensionssparande i Aktieinvest. Visst kunde jag spara på ett vanligt konto men risken är ju att man frestas köpa båt eller något annat roligt för pengarna.

Din kommande pension bygger på din inkomstpension, premiepension och din tjänste eller avtalspension. Många har insett att de behöver privat pensionssparande som t.ex. ett individuellt pensionssparande (IPS-sparande). Aktieinvest Pension är just ett sådant IPS-sparande.

Du behöver inte betala kapitalvinstskatt när du säljer värdepapper. Istället betalar du en låg årlig avkastningsskatt (0,228 % 2013) som baseras på depåns värde den 1 januari varje år. I deklarationstider kommer allt förtryckt i din deklaration – du behöver inte göra mer.

 

Du väljer själv om du vill månadsspara via autogiro eller om du vill göra engångsinsättningar i aktier, fonder eller färdiga portföljer.

Då du fyllt 18 år kan du börja pensonspara i IPS. I vissa fall godkänns även minderåriga från 16 år.

Avlider du innan sparandet ubetalats till dig går pensionskapitalet till dina förmånstagare. Har du inte valt förmånstagare går det till dödsboet.

Jag skulle redan nu kunna få utbetalningar för de kan påbörjas när du fyllt 55 år och pågår i minst 5 år. Fast jag får nog vänta ett tag till ifall jag ska kunna leva en dräglig tillvaro. Du väljer om utbetalning ska ske varje månad/kvartal/halvår/helår och kan ändras fram tills första utbetalningen är gjord. Utbetalningarna beskattas då som inkomst av tjänst.

 

Lycka till med ditt pensionssparande

Framtidskapital på dina villkor

 

Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 




Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.