Sjöräddningssällskapets dag 18 juli 2015

Denna info fick jag i ett mail från Sjöräddningssällskapet. Sjöräddningssällskapet gör ett fantastiskt jobb. Så därför kan jag inte låta bli att dela deras info.

Nu på lördag, den 18 juli, arrangeras för första gången någonsin Sjöräddningssällskapets dag. Fler än 40 av Sjöräddningssällskapets 68 räddningsstationer är denna dag öppna för allmänheten.

Bland annat finns möjligheten att träffa de frivilliga sjöräddarna och se den utrustning och de båtar Sjöräddningssällskapet använder.

– Vi vill använda den här dagen för att visa på kraften i att Sjöräddningssällskapet är baserat på frivillighet.

– Våra drygt 2.000 sjöräddare, som gör detta på sin fritid och helt utan bidrag från staten, deltar i cirka 70 procent av alla sjöräddningsfall i Sverige varje år. Att ge dem en egen dag är vårt sätt att hylla våra frivilliga. Vi hoppas att många tar chansen att träffa dem, säger Niklas Jendeby, kommunikationsledare på Sjöräddningssällskapet.

De 68 räddningsstationerna medverkar ofta på olika hamndagar och bjuder in allmänheten till verksam­heten på eget initiativ. Tanken med att samla så­dana aktiviteter till en särskild dag är att få större effekt och att skapa ett arrangemang som kan växa med tiden.

– Varje station deltar efter egen förmåga. Det kan hända att våra besättningar på vissa ställen måste lämna för att gå på ett larm, eftersom man visar upp sin stations enda tillgängliga båt och vi så här års har som mest att göra. Det hoppas och tror vi att besökarna har överseende med, säger Niklas Jendeby.

Fakta om Sjöräddningssällskapets frivilliga

  • Drygt 2000 personer är frivilliga sjöräddare inom Sjöräddningssällskapet. Cirka 1800 är män och cirka 300 är kvinnor.
  • Motsvarande insats som de frivilliga sjöräddarna gör, skulle med avlönad personal beräknas kosta cirka 2 miljarder kronor årligen. Pengar som de frivilliga sjöräddarna alltså sparar in för statskassan.
  • För att bli frivillig sjöräddare krävs att man kan simma 200 meter, är fullt frisk och fyllt 18 år (16 med målsmans tillstånd).
  • De frivilliga sjöräddarna har andra yrken till vardags. En del jobbar på sjön eller inom räddningstjänst, men många andra yrken finns representerade, som exempelvis grävmaskinist, lärare, sjuksköterska, ljudtekniker, VD, snickare och läkare.
  • Den utbildning som krävs för att bli sjöräddare får de frivilliga inom Sjöräddningssällskapet. 2014 genomgick 812 frivilliga någon form av central utbildning. Dessutom övar stationerna mycket lokalt. Under 2014 uppgick de totala övningstillfällena till 4537 gånger.

Höjdpunkter under Sjöräddningssällskapets dag

  • Drygt 40 stationer öppna – se närmare vilka på www.sjoraddning.se/detta-gor-vi/sjoraddningssallskapets-dag/
  • Ny tolvmeters räddningsbåt samt ny Rescuerunner namnges i Arkösund, som också firar 20 år som räddningsstation.
  • Räddningsstationerna i Kalmar och Söderhamn firar också jämnt, 10 år vardera.
  • Räddningsstationen i Kronoberg visar upp sin nya räddningsbåt.
  • Räddningsstationen i Västerås visar upp sin nya elvameters båt som namnges senare i höst.

Sjöräddningssällskapet är en ideell förening som räddar liv till sjöss, helt utan statligt stöd. Vi är 2 100 frivilliga sjöräddare längs den svenska kusten och i de största insjöarna, beredda att rycka ut i
alla väder, under årets alla dagar. Vi arbetar även med att förebygga olyckor till sjöss samt att sprida information och kunskap om sjösäkerhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.