Ska du Knuda på tjugondag Knut?

Då jag var barn så hade man julgransplundring den 13/1. Dagen kallades för tjugondag Knut. Det sades att  Tjugondag Knut kör julen ut. Då kunde skolungdomar klä sig precis som man gör till Påsk. De som klädde ut sig kallades ”Kundagubbar” i Skåne. De knackade dörr och fick pengar eller godis. Kanske ett tjäna pengar tips för skolungdomar när veckopengen och julklappspengarna tagit slut. Då jag var barn gick nog pengarna till skolresa.

Julpyntandet har olika traditioner. Jag har jobbat för en kund som vänder sig mot engelska marknaden. I England betyder det otur att ha julsaker framme efter den sjätte Januari. Då jag för snart 30 år sedan flyttade till Helsingborg så tyckte jag Rååborna var tidiga då det gällde pyntande. Då man var på julskyltning på Råå så hade hemmen dukat upp med juldukar och julstakar.

Jag är fortfarande traditionell då det gäller julpyntandet. Adventsstakarna ställs i fönstret på lördagen innan första advent. Då jag vaknar på första adventsöndagen tänder jag stakarna i fönstret. Till frukost och till fikat tänds ett stearin ljus i adventsstaken. Då det gäller julgranen tas den in lille julafton och tänds på morgonen julafton. Sedan har jag tänt julgranen och adventsstakarna  till tjugondag Knut. På detta vis känner jag mig inte trött på julen då det är nyårs och trettondagshelg.

Detta inlägg skulle egentligen handla om att tjäna pengar på att vara  Knudagubbar men det blev visst mer ett inlägg om julpynt. Ser framemot att Knudagubbarna knackar på min dörr den 13:e

Men innan dess önskar jag alla läsare ett gott nytt år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.