Bjäreolja en rapsolja från Bjäre

Månadens mattema på söndagar blir mat. Jag börjar att skriva om Bjäreolja. De som tillverkar  Bjäreoljan heter Lottie Olsson och Göran Sandberg. Göran är en kompis till min bror. Han odlar rapsen i Råled några kilometer från Hov.

Bjäreoljans pressning och tappning sker lokalt och småskaligt.  Kallpressning är en långsam process där temperaturen aldrig överstiger 35 grader. Det gör att oljan behåller många av sina hälsofrämjande egenskaper. Låter kanske nördigt men rapsoljan har en låg andel mättade fetter och en jämförelsevis hög andel fleromättat fett med bra kvot mellan omega-3 och omega-6. Rapsoljan innehåller även vitamin K och antioxidanten vitamin E. Det är en gröda som bidrar till mindre klimatpåverkan. Eftersom jag handlar lokalt så blir miljöpåverkan lägre genom att det inte blir några långa transporter.

Jag provade att göra hemgjort bredbart smör till mina smörgåsar. Till smöret använder jag 200 gram smör, 1 dl vatten och 1 dl rapsolja som jag kör i foodprocessorn. Jag märkte att smöret blev mycket bredvänligare ifall jag använde Bjäre rapsolja än om jag använde billigare som till exempel coops eller ICAs egna rapsoljor.

Jag köpte min rapsolja i Höganäs boulehall när de hade hantverksmässa där. Annars hittar du försäljningställen på deras hemsida.

 

Bjäreolja

Nästa matinlägg blir om prenumeration av kött från Lindegrens

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.