Stöd hand in hand en organisation som hjälper kvinnor

Hand in hand startades  i början av 90-talet av ett lärarpar som ville verka för att utrota barnarbete i de silkesproducerande regionerna i Tamil Nadu i Indien. De bekämpar barnarbete. Fokuset ligger i att ge utbildning, träning för att skapa att jobb åt föräldrarna så att barnen kan gå i skolan. Percy Barnevik har länge varit en av eldsjälarna i Hand in hand rörelsen.

Hand in hand skräddarsyr hjälpen i det lokala landet för att via ”Hjälp till Självhjälp” skapa så många jobb som möjligt. De delar in hjälpen i fyra steg

1. Hand in Hand mobiliserar kvinnor i självhjälpsgrupper där lär sig läsa, skriva, räkna samt får träning i entreprenörskap, finansiering och marknadsföring. I gruppen skapas en viktig social gemenskap där man stöttar varandra och arbetar mot tydliga mål.

2. När grundutbildningen är klar fortsätter utbildningen som är fokuserad på hur man kan starta och driva ett litet familjeföretag. I gruppen diskuteras olika möjliga branscher och inriktningar som exempelvis grönsaksodling, bageri eller skrädderiverksamhet.

3. Kvinnorna sparar regelbundet små summor. När de har visat sin finansiella disciplin samt fullföljt utbildningen kan vi länka dem till ett låneinstitut där de erbjuds mikrolån. Lånen får enbart användas i deras affärsverksamheter, aldrig för konsumtion. Återbetalningsgraden är mycket hög och många kvinnor återkommer för att genom ytterligare lån expandera sin verksamhet.

4. När företaget är igång hjälper våra affärscoacher löpande till med frågor som distribution, kvalitet och expansion. Om företaget vill nå utanför sin lokala marknad ställs högre krav på kvalitet och leveranssäkerhet. Vi hjälper ofta företagen med att bygga resurser för expansion utanför sin traditionella marknad. Ibland hjälper vi också grupper av företag från en region att tillsammans introducera sina produkter på helt nya marknader. Genom företaget kan kvinnorna öka familjens inkomster väsentligt, vilket innebär att familjemedlemmarna kan äta bättre, få bättre bostäder och få tillgång till livsnödvändiga mediciner när det behövs. Det ger också kvinnor och barn en starkare ställning och familjen får råd att låta sina barn gå i skolan.

Lite historik, sedan starten har cirka 1 miljard kronor investerats i programmen och resultaten talar för sig själva. 1,7 miljoner nya jobb har skapats, mer än 220.000 barn har gått tillbaka till skolan från arbete, det finns bara i Indien 1.500 barnarbetsfria byar.

Som de skriver på hemsidan Donera Nu

http://www.handinhand.nu

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.